Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Nagy Csodatölcsér

(Mirabilis jalapa)

Hazánkban egynyáriként nevelt, látványos, bokros növekedésű kerti virág, amelynek dús hajtásai telis-tele vannak tölcsér alakú virágokkal. Érdekessége, hogy egy azon növényen egyszerre nyílhatnak különböző színű virágok, ugyanakkor a virágok színe is megváltozhat. Virágai csak késő délután, 4 óra után nyílnak ki, s reggel újra becsukódnak. Lándzsa alakú levelei élénk zöldek, s a hajtások végén elhelyezkedő virágok nyár közepétől egészen a fagyokig folyamatosan virágoznak. Ez a Mexikóból és Dél-Amerikából származó dísznövény viszonylag olcsón és nagy tömegben díszítheti a kertünket. Falak, kerítések tövében csoportosan nagyon jól mutat. Magassága kb. 50-100cm.

Gondozása


Napos vagy félárnyékos helyre ültessük, vagy vessük. Közepes vízigényű növény és mivel könnyen szaporodik, így talajtakarónak, illetve térelválasztónak is kiváló. Kedveli a tápanyagban gazdag, folyamatosan kissé nyirkos, jó vízáteresztő képességű talajokat. Gumóját felszedve akár át is teleltethetjük.

Szaporítása


Könnyen szaporítható, a nagy méretű magokat május elején a fagyos szentek után érdemes elvetnünk a végleges helyükre, de ha ősszel rajta hagyjuk a növényen, magától is elszórja őket, így következő évben újra gyönyörködhetünk színpompás, illatos virágaiban.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Nyctaginaceae (csodatölcsérfélék) > nagy csodatölcsér
2
Csodatölcsér
Mirabilis jalapa
Csodatölcsér (Mirabilis jalapa)
Estike

Színváltozatok

Fehér, sárga, sötét rózsaszín, lazacrózsaszín, tarka
Kövess minket a Facebook-on is!
A A