Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kaukázusi Ördögszem

(Scabiosa caucasica)

Az égszínkék ördögszem 1803-ban került át a Kaukázus havasi rétjeiről Anglia kertjeibe, ahol nagy népszerűségének köszönhetően vágott virágként is gyakran találkozhatunk vele. Ez a kb. 70cm magas, bokrosodó tövű évelő vékony szárain magányosan hozza nagyméretű kerekded virágait, amelyeknek közepe talán leginkább egy tűpárnához hasonlít. A virágok fészekvirágzata 7-8 cm átmérőjű, a növény tőlevelei lándzsásak, a szárlevelek kissé karéjosak. Júliustól szeptemberig virágzik épp akkor, amikor hűsítő kék színe szinte már kuriózumnak számít a megannyi sárga és narancssárga virág közt. Vadon hűs alpesi réteken fordul elő, így a kertekben is akkor ér virágzásának csúcspontjára, amikor a nyári meleg valamelyest már alább hagy. Levendula kék, vagy ritkán fehér virágai vonzzák a méheket és a lepkéket.

Gondozása


Jó vízáteresztő képességű, átlagos kerti talajt, és napos vagy félárnyékos fekvést igényel. Viszonylag igénytelen növény, mely jól bírja a tűző napot. Inkább szárazabb talajba való, a pangó vizet nem bírja. A hideg és nedves telek károsíthatják. Ha mindig gondosan lemetsszük róla az elhervadt virágokat, azzal további virágzásra ösztönözzük.

Szaporítása


Tőosztással, dugványozással és magvetéssel. A márciusban elvetett magokból kikelő magoncokat csak májusban ültessük ki a végleges helyükre.

Megosztás a Facebook-on
Caprifoliaceae (loncfélék) > kaukázusi ördögszem
2
Kaukázusi Ördögszem
Scabiosa caucasica
Kaukázusi Ördögszem (Scabiosa caucasica)

Színváltozatok

Égszínkék, lila, fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A