Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Lila Verbéna

(Verbena rigida)

Elterülő szárú, bokros növekedésű, hazánkban egynyáriként nevelt dísznövény, melyen a nyár közepétől az ősz elejéig folyamatosan nyílnak a csinos, sötét- vagy halványlila virágok. Viszonylag laza habitusa miatt a növény kiválóan alkalmas ágyások lazítására, vagy éppen betonutak szélére a monotonitás megtörésére. Mivel gyökerei mélyen legyökereznek, viszonylag jól bírja a szárazságot is, így kifejezetten napnak kitett helyekre is ültethető. A vékony, merev, elágazó szárakon érdes tapintású, szürkészöld, lándzsa alakú levelek fejlődnek. Az apró virágcsoportok vonzzák a méheket és a pillangókat. Magassága 45-60 cm.

Gondozása


A lila verbéna napos fekvést, jó vízáteresztő képességű átlagos kerti talajt igényel. Vízigénye közepes, ezért ugyan rendszeres öntözést igényel, de a túlöntözésétől óvakodni kell. A lila verbéna mérsékelten fagytűrő, enyhébb teleken takarással megmaradhat, de legjobb, ha egynyáriként számolunk vele. Károsíthatják a meztelencsigák és a levéltetvek, illetve lisztharmatra is érzékeny.

Szaporítása


Zölddugványozással vagy magról. Magvetés esetén fontos tudni, hogy bár magjainak sötétségre van szükségük a csírázáshoz, lehetőleg ne temessük őket 0,5cm-nél mélyebbre. A vetést februárban vagy márciusban kezdjük el, de a palántákat csak a tavaszi fagyok elmúltával szabad kiültetni.

Megosztás a Facebook-on
Verbenaceae (vasfűfélék) > lila verbéna
2
Lila Verbéna
Verbena rigida
Lila Verbéna (Verbena rigida)

Színváltozatok

Lila, halványkék, már-már fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A