Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Hosszúfürtű Aranyeső

(Laburnum x watereri)

A hosszúfürtű aranyeső egy hibrid eredetű lombhullató cserje vagy kisebb fa, mely méltán viseli némileg talán költőinek ható elnevezését, hiszen tavasz végi virágzása alatt az aranysárga leomló fürtök valósággal elborítják a növény ritkás, olajzöld ágrendszerét. Az aranyeső nemzetségbe mindössze két faj tartozik, a közönséges aranyeső (L. anagyroides), valamint a havasi aranyvessző (L. alpinum), melyek keresztezésével 1864-ben alkották meg az első, de mind a mai napig népszerű fajtát, a 'Vossii'-t. Ez a fajta ötvözte a havasi aranyvessző hosszú, de ritkásabb virágzatait a közönséges aranyvessző rövidebb, ugyanakkor tömöttebb fürtjeivel. A hosszúfürtű aranyeső pillangós virágokból álló virágfürtjei így akár az 50-60cm-es hosszúságot is elérhetik, jóllehet többnyire ennél rövidebbek maradnak. A keresztezés másik előnye, hogy az így létrejött hibridek kevesebb magot érlelnek, elővigyázatosságot azonban ennek ellenére is igényel, hiszen már néhány mag elfogyasztása is okozhat erős mérgezéses tüneteket.
A hosszúfürtű aranyeső kiváló szoliterfa, mely kisebb termeténél fogva előkertek díszéül is szolgálhat, de egyre többször találkozhatunk vele utcafaként is. Végső magassága kb. 6-8m. Jó, ha tudjuk, hogy a növény minden része mérgező!

Gondozása


Kedveli a meleg, napos, esetleg félárnyékos fekvést, valamint a jó vízáteresztő képességű, tápanyagdús talajt. Vízigénye közepes, fiatal korban rendszeres öntözést igényel, később azonban jól átvészeli a száraz időszakokat is. Télálló, de a fagykárok minimalizálása érdekében érdemes védett fekvésbe ültetni. Amennyiben nem cserjének, hanem egytörzsű fának neveljük, akkor az esetlegesen feltörő sarjhajtásokat folyamatosan távolítsuk el. Az elhalt és beteg hajtások eltávolításán felül nem igényel metszést. Gondozásakor viseljünk kesztyűt, mivel már az érintése is okozhat szem- és bőrirritációt az arra érzékenyeknél. A hosszúfürtű aranyeső eléggé ellenálló növény, de a levéltetvek, a takácsatkák, valamint a lisztharmat időnként megtámadhatják.

Szaporítása


A hosszúfürtű aranyeső fajtákat oltással szaporítják.

Megosztás a Facebook-on
Fabaceae (pillangósvirágúak) > hosszúfürtű aranyeső
2
Hosszúfürtű Aranyeső
Laburnum x watereri
Hosszúfürtű Aranyeső (Laburnum x watereri)

Színváltozatok

Sárga


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A