Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Jajrózsa

(Rosa spinosissima)

Korábban R. pimpinellifolia néven is ismert kistermetű rózsa faj, mely Eurázsia jelentős részén, így hazánkban is őshonos. A jajrózsa egykor igen népszerű dísznövény volt Európa szerte, mely nem hiányozhatott az előkelő kertekből. Népszerűségének csúcsa a napóleoni háborúk idejére tehető, ez idő tájt számos fajtáját nemesítették ki, elsősorban más európai rózsa fajokkal történő keresztezések során. Ezt követően népszerűsége azonban folyamatosan csökkenni kezdett, s sok különleges kertészeti fajtája a múltba veszett. A 20. század elején népszerűsége ismét növekedni kezdett, mivel rendkívüli fagytűrése miatt különösen alkalmas volt hidegtűrő fajták kinemesítésére is.
A jajrózsa sűrűn bokros, erősen tarackoló cserje, melynek hajtásait sűrűn borítják a vékony tövisek és serteszőrök. A növény páratlanul szárnyasan összetett levelei fogazott szélű levelekből áll, melyek viszonylag kisméretűek. A jajrózsa április végétől, májustól hozza hófehér virágainak sokaságát, melyek ugyanakkor kisebbek, mint a legtöbb vadrózsa, így például a gyepűrózsa esetében. A jajrózsa bokra az 1 méteres magasságot ritkán haladja meg, jóllehet az Ázsiából származó 'Grandiflora' (avagy 'Altaica') termetesebb, ráadásul nagyobb virágokat is hoz. A virágok mellett az őszre beérő sötétlila, már-már fekete csipkebogyói is igen mutatósak, melyekből jótékony hatású tea főzhető. A C- és E-vitaminban gazdag csipkebogyók nyers fogyasztása elővigyázatosságot követel, mivel a vékony gyümölcshús réteg alatti szőrök irritációt okozhatnak a szájban vagy az emésztőrendszerben.

Gondozása


Az egyik legkönnyebben nevelhető rózsa faj, mely sokféle talajkörülményhez jól alkalmazkodik, jóllehet legszebben humuszban gazdag, tápanyagdús talajban fejlődik. Tolerál némi árnyékot, ugyanakkor napos fekvésben erőteljesebben virágzik. A jajrózsa nem feltétlenül igényel metszést, de a kompakt forma megtartása végett érdemes évente enyhén visszametszeni közvetlen a virágzást követően. Az év más időszakában csak a virágzás rovására metszhetjük. A megújulás érdekében az idősebb, már kevésbé termékeny hajtások közül vágjunk vissza 1-2-t, s némi ritkítással gondoskodjunk a jó légáramlás fenntartásáról, ellenkező esetben megtámadhatják egyes gombás megbetegedések, mint például a lisztharmat vagy a levélrozsda. Érdemes odafigyelni a levélfoltosodásra is csakúgy, mint a levéltetvekre és takácsatkákra.

Szaporítása


A sarjak leválasztásával.

Megosztás a Facebook-on
A A