Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Mohaképű Varjúháj

(Sedum polytrichoides)

Leginkább 'Chocolate Ball' nevű fajtája miatt ismert ez a kertészetekben gyakorta tévesen más faj nevek alatt (pl. Sedum hakonense, Sedum reflexum stb.) fellelhető varjúháj faj, mely a varjúhájaktól szokatlan módon nem kedveli a hosszan tartó napsütést. Ez a Japánból és Koreából származó pozsgás évelő tűlevélszerű, húsos leveleket fejleszt, melyek az év nagy részében zöldesbarna színben pompáznak, így kétségtelenül egyedi megjelenésű növény, mely jól kombinálható zöld vagy kékes lombbú dísznövényekkel is.
Ez a faj viszonylag ritkán virágzik, de időnként sárga, csillag alakú virágokat fejleszt, melyek többnyire július-augusztus tájékán nyílnak. Levelei az ősz folyamán vöröses színt kaphatnak. Magassága mindössze 5-10cm.

Gondozása


A mohaképű varjúháj nem tartozik a legkönnyebben nevelhető varjúháj fajok közé, mivel nem tolerálja annyira a mostoha körülményeket, mint a legtöbb rokona. Folyamatosan kissé nyirkos, ugyanakkor jó vízáteresztő képességű talajt igényel, valamint olyan fekvést, ahol a délelőtti órákban éri közvetlen napfény, de később védve van a tűző napsugaraktól. Bár alapvetően vízigényes faj, a téli időszakban nem kedveli a túlzottan nedves talajt. A csigák és meztelencsigák időnként károsíthatják.

Szaporítása


Tőosztással, vagy lemetszett hajtásainak gyökereztetésével.

Megosztás a Facebook-on
A A