Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Borzas Disszódia

(Thymophylla tenuiloba)

Korábban Dyssodia tenuiloba néven volt ismert ez a Mexikóból és Texasból származó rövid életű évelő, melyet fagyérzékenysége miatt hazánkban csak egynyáriként nevelhetünk. Elterülő, ugyanakkor bokros felépítésű dísznövény, melynek erősen szeldelt, aromás levélzete fölött június végétől akár a fagyokig is nyílhatnak a margarétaszerű virágzatok. Sárga fészkes virágait folyamatosan hozza, de a nyári kánikulában rendszerint visszafogottabb a virágzás. Harsány egynyári ágyásban vagy sziklakertben ugyanolyan jól mutat, mint balkonládában, de a teraszon vagy balkonon elhelyezett rusztikus kőedényekben is remekül érvényesül. Magassága legfeljebb 30cm.

Gondozása


Igénytelen, kifejezetten szárazságtűrő növény, mely sok napsütést és jó vízelvezető képességű, közepesen tápanyagdús talajt igényel. A borzas disszódia hazánkban nem telel át a szabadban, de mivel alapból is rövid életű, ezért érdemes minden évben új növényeket nevelni. Az elhervadt virágokat időnként távolítsuk el. Kártevők és betegségek ritkán károsítják, de túlzottan kötött talajban gyökérrothadás előfordulhat.

Szaporítása


Magvetéssel 6-8 héttel az utolsó fagyok előtt, de szabadföldbe csak májustól vethetjük. A palántáknak a csírázást követően közel 4 hónapra van szükségük ahhoz, hogy elérjék a virágzó kort.

Megosztás a Facebook-on
Asteraceae (őszirózsafélék) > borzas disszódia
2
Borzas Disszódia

Színváltozatok

Sárga

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A