Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Tűzvörös Juhar

(Acer tataricum subsp. ginnala)

Acer ginnala néven is ismert a hazánkban is őshonos tatár juhar (A. tataricum) eme alfaja, mely azonban Ázsia keleti területeiről származik. A tűzvörös juhar egy kistermetű fa, egyes esetekben inkább nagyobb többtörzsű cserje, melynek kerekded koronáját fűrészes szélű levelek alkotják. Az alapfajhoz képest levelei fényesebbek, mélyebben karéjosak. Április-májusban krémfehér virágzatokat fejleszt, melyek viszonylag csekély díszértékkel bírnak, a belőlük fejlődő sötét rózsaszínes ikerlependék termések azonban szép látványt nyújthatnak. A tűzvörös juhart elsősorban látványos őszi lombjáért ültetik, mivel 3 karéjú levelei a hideg idő beálltával vörösesre színeződnek, de az elszíneződés mértéke egyedtől függően eltérő lehet. Végső magassága kb. 6m.

Gondozása


A tűzvörös juhar napos és félárnyékos fekvésben egyaránt jól fejlődik, de igazán szép levélelszíneződéshez sok napsütésre van szüksége. Kedveli a nyirkos, de jó vízelvezető képességű mészben szegény talajt, jó alkalmazkodó képessége miatt azonban bármilyen átlagos kertben könnyen nevelhető. Viszonylag érzékeny a levélfoltosodásra, és a verticilliumos hervadásnak is jobban ki van téve, mint az alapfaj. Az átültetést jól tolerálja.

Szaporítása


Többnyire magról történik, még a kertészeti fajták esetében is, ezért a tulajdonságok adott fajta esetén sem kőbe vésettek. Időnként oltással is szaporítják.

Megosztás a Facebook-on
Sapindaceae (szappanfafélék) > tűzvörös juhar
2
Tűzvörös Juhar
Acer tataricum subsp. ginnala
Tűzvörös Juhar (Acer tataricum subsp. ginnala)

Színváltozatok

Virágai krémfehérek, termései sötét rózsaszínek, őszi lombja vörös


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A