Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Harangláb

(Aquilegia vulgaris) VÉDETT!

Kecses, ugyanakkor bokros növekedésű, teljesen télálló évelő, melynek alapváltozata hazánkban védett, ugyanakkor kertészeti változatai régóta díszítik a hazai kerteket. Üde megjelenésű tavaszi virág, melynek levelei kétszeresen-háromszorosan összetettek, kékeszöld színűek, sarkantyús virágai pedig számtalan színváltozatban léteznek. Harang alakú, bókoló virágai sok esetben két színből tevődnek össze, ezzel is növelve érdekességüket. A közönséges vagy kerti harangláb romantikus hangulatot árasztó, igen kedvelt növény, amely más tavaszi virágokkal vegyítve kedves színfoltja lehet a kertnek. Szereti a szellős helyeket, és a laza lombkoronájú fák alatti szűrt fényben is jól érzi magát. Habitusa és viszonylag rövid virágzási ideje miatt elsősorban kötetlen stílusú kertekbe illik. A kerti harangláb május-júniusban virágzik, ám ezután levelei jórészt visszahúzódnak, s ilyenkor már nincs túl nagy díszítő értékük. Magassága tág határok között mozog, a törpeváltozattól egészen az 1m-es magasságig. A közönséges harangláb sziklakertekben is igazán jól mutat. Jó, ha tudjuk, hogy a növény minden része mérgező!

Gondozása


Napos vagy félárnyékos helyre ültessük, lehetőleg semleges vagy kissé savas kémhatású, jó vízelvezetésű talajba. Vízigénye közepes, kedveli, ha talaját folyamatosan kissé nyirkosan tartjuk. Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló, de a takácsatkákra érdemes odafigyelni.

Szaporítása


Mivel a tőosztást nehezen viseli, ezért inkább magról szaporítsuk. Magjait ősszel magától is elszórja, így rendszeresen megújul.

Megosztás a Facebook-on
Ranunculaceae (boglárkafélék) > kerti harangláb
2
Kerti Harangláb
Aquilegia
Kerti Harangláb (Aquilegia)
Közönséges Harangláb
Sasfű

Színváltozatok

Fehér, rózsaszín, bordó, indigó, kék, esetleg feketés-lila


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A