Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Mexikói Csodahajnalka

(Ipomoea lobata)

Gazdagon virágzó, különleges virágdíszű fagyérzékeny kúszócserje, melynek 1-1 ívesen bókoló virága a narancspiros, a sárga és a krémsárga színt is felvonultatja. A sötétbarna virágszáron egy oldalra rendeződött csüngő virágok és annak színei miatt a növényt sok helyen spanyol zászlónak is nevezik, mely igen találó elnevezés e valóban érdekes külsővel rendelkező napkedvelő dísznövény számára.
Ez a hajnalkafélék családjába tartozó gyorsan növő kúszónövény, mely eredetileg Brazíliában és Közép-Amerikában őshonos, nálunk elsősorban egynyáriként nevelhető, de, ha van rá módunk, esetleg megpróbálkozhatunk az átteleltetésével is. Mivel a növény hajtásai egy szezon alatt akár a 2-3 métert is elérhetik, karéjos levelei pedig meglehetősen erőteljesek, megfelelő támasztékra futtatva takarásra is használhatjuk. Virágzása júliustól egészen október közepéig tart. Mivel gyorsan színekbe öltözteti a falakat, a kerítéseket és a térelválasztó farácsokat is, ideális választás nemcsak kertekbe, de balkonokra dézsás növénynek is. A növény magja mérgező anyagokat tartalmaz!

Gondozása


Napos, félárnyékos fekvést, átlagos, jó vízáteresztő képességű talajt kíván. Vízigénye viszonylag nagy, ezért rendszeresen öntözzük. A tápanyagban túl gazdag föld a virágzás rovására mehet, és ekkor inkább csak a növény levélzete fejlődik. Csapadékos hűvös nyarakon nem fejlődik olyan szépen, és ilyenkor a gombabetegségekre is fogékonyabb.

Szaporítása


Legegyszerűbben magról szaporítható. Márciusban már vethetjük kis cserepekbe, melyekből a palántákat a májusi fagyok után lehet kiültetni a szabadba, vagy áprilisban közvetlenül szabadföldbe.

Megosztás a Facebook-on
A A