Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kék Hajnalka

(Ipomoea tricolor)

A kék hajnalka egy, az amerikai kontinensről származó lágyszárú kúszónövény, melyet fagyérzékenysége miatt hazánkban elsősorban egynyáriként nevelnek. Gyors növekedésű dísznövény, mely szív alakú, viszonylag nagyméretű leveleivel könnyen elrejti a kerítéseket és az eltakarni kívánt felületeket. A reggel folyamán kinyíló, jellegzetesen tölcséres alakú virágok mindössze csak egy-egy napig nyílnak, ugyanakkor virágzása hónapokig is eltart. Hazánkban legtöbbször az égszínkék virágokkal díszítő 'Heavenly Blue' változatot ültetik, de léteznek fehér, világoskék és lila színű változatok is. Virágzása a nyár közepétől sokszor egészen a fagyokig is eltart. Egy szezon alatt kb. 2-2,5 méter magasra képes felfutni. Jó, ha tudjuk, hogy a növény, valamint magjai mérgező anyagokat tartalmaznak!

Gondozása


Napfénykedvelő dísznövény, mely a nyári forróságot is jól viseli, s bármilyen átlagos kerti talajban szépen fejlődik, feltéve, hogy az jó vízáteresztő képességű. Vízigénye közepes, földjét lehetőleg tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan. A takácsatkák időnként megtámadhatják.

Szaporítása


Magvetéssel. Szabadföldbe csak a tavaszi fagyok elmúltával vethetjük! Ültessük a magokat kb. 2,5 cm mélyre, de vetés előtt a magokat áztassuk vízbe 24 órán keresztül.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Convolvulaceae (szulákfélék) > kék hajnalka
2
Kék Hajnalka
Ipomoea tricolor

Színváltozatok

Azúrkék, világoskék, lila, fehér
Kövess minket a Facebook-on is!
A A