Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Örökzöld Mirtuszlonc

(Lonicera nitida)

A mirtuszlonc egy Kínából származó örökzöld cserje, mely árnyéktűrésének és könnyű alakíthatóságának köszönhetően egyike a legnépszerűbb, elsősorban szegélyezésre használt sövénynövényeknek. Maximum 1,5m magas, sűrűn elágazó, fagytűrő dísznövény, melynek szürkésbarna ágait sűrűn borítják a fényes, tojásdad, sötétzöld levelek. A mirtuszlonc virágzása a tavasz végére esik, s ez időszak alatt viszonylag nagy számban hozza apró, illatos, krémszínű tölcséres virágait, melyek azonban nem képviselnek igazi díszítőértéket. Virágait a késő nyár, illetve az ősz folyamán időnként apró, lila, fényes, üveggolyóhoz hasonló termések követik, melyek sokáig a növényen maradnak, s amelyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak.
A kertészeti változatok között léteznek sárgatarka (pl. 'Lemon Beauty'), illetve sárgászöld levelű változatok is. A hazánkban leggyakrabban ültetett fajták a 'Maigrün', illetve az 'Elegant'. A mirtuszlonc sokban hasonlít közeli rokonára, a szintén örökzöld törpe loncra (L. pileata), azonban utóbbi kifejezetten elterülő habitusú, így 0,7 méternél ritkán nő magasabbra. Egyes botanikusok mindkét fajt a fagyalképű lonc (L. ligustrina) egy-egy alváltozatának tekintenek.

Gondozása


Igénytelen cserje, mely jól tűri a szárazságot és a szennyezett városi levegőt is. Napos, félárnyékos helyen bármilyen talajban könnyen nevelhető, feltéve, hogy az jó vízáteresztő képességgel rendelkezik. Sok gondozást nem igényel, azonban ha nyírott sövényként neveljük, évente akár 2-3 alkalommal is szükségessé válhat a metszése. Időnként megtámadhatja a lisztharmat, azonban a kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló.

Szaporítása


Félfás dugvánnyal.

Megosztás a Facebook-on
A A