Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Cifra Kankalin

(Primula auricula) VÉDETT!

A kankalinok alacsony termetű lágyszárú növények, melynek különböző fajtái kora tavasztól folyamatosan a tavasz végéig virítanak, s az elsők között kápráztatnak el bennünket változatos virágaikkal. A cifra kankalin, vagy másképpen medvefül-kankalin eredendően hegyi faj, mely a hegységek, elsősorban az Alpok mészkőszikláin él, de hazánkban is megtalálható pl. a Dunántúli-középhegységben. Ez a tőlevélrózsás, hazánkban védett évelő április-májusban hozza illatos, aranysárga virágokból álló ernyőit, ovális szürkészöld levelei pedig a kankalinoktól eltérően egyáltalán nem redősek, hanem simák és lisztes bevonatúak. E kedves virág hibridjeit (P. x pubescens) már az 1750-es évektől termesztik, és még napjainkban is nemesítenek újabb és újabb fajtákat. Ezeknek a csodás hibrideknek minden virága egy-egy festett tányért mintáz, melynek hullámos szélein mindig a középtől elütő színű minta húzódik végig. A felegyenesedett szárakon csoportosan elhelyezkedő érdekes virágok mindig többszínűek, s a virágok közepét fehér porszerű gyűrű veszi körül. Mivel erős szél és eső esetén előfordul, hogy a levelek és a virág lisztes bevonata lemosódik a növényről, ezért egyesek jobban szeretik védett helyen, teraszon vagy balkonon nevelni ezt az igazán megkapó és különleges növényt. Virágzási ideje áprilisra esik. Sziklakertekbe is ültethető. Magassága 25-30 cm.

Gondozása


Napos, félárnyékos fekvést, humuszban gazdag, jó vízáteresztő laza talajt igényel. Egyaránt elviseli a némileg savas, illetve meszes talajt is. Az elhervadt virágok eltávolításával meghosszabbíthatjuk virágzását. A levéltetvek, a meztelen csigák és a vincellérbogarak károsíthatják a növényt.

Szaporítása


Sarjnövények leválasztásával ősszel vagy kora tavasszal, de próbálkozhatunk magról is. Ez utóbbi esetben azonban, mivel erősen keveredett a növény génállománya, az utód jellemvonásai esetenként nagyban eltérhetnek a szülőnövényétől.

Megosztás a Facebook-on
A A