Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Szálkás Zöldhúr

(Sagina subulata)

A szálkás zöldhúr egy, a szegfűfélék családjába tartozó rendkívül alacsony növésű évelő, melyet mohaszerű megjelenése miatt csillagmohának is neveznek. Ez a gyepszerűen terjedő, sűrű párnát létrehozó dísznövény elsősorban sziklakertekbe illik, ahol a csupasz kövek közötti réseket teheti igazán élővé. Örökzöld levélzete hosszúkás, keskeny levelekből áll, melyek színe többnyire fűzöld, de léteznek sárgászöld levelű fajták is. Fehér virágai májustól nyílnak, de kicsiny méretüknél fogva nem kifejezetten látványosak. Járólapok közötti rések kitöltésére is kifejezetten alkalmas. Magassága max. 5-10cm.

Gondozása


Félárnyékos fekvést, valamint jó vízáteresztő képességű, máskülönben azonban átlagos talajt igényel, bár az erőteljesen lúgos kémhatású talajt nem árt savasítani ültetés előtt. Napos fekvésbe is ültethető, a mi forró nyaraink azonban megviselhetik, különösen, ha a megfelelő vízellátás nem biztosított. A szárazságot ugyanolyan rosszul viseli, mint a pangó vizet. Időnként sajnos elbarnulhat a közepe, ami lényegesen rontja megjelenését. A levéltetvek időnként károsíthatják.

Szaporítása


Tőosztással szaporítható legkönnyebben, de magvetéssel is próbálkozhatunk. Magjait ne takarjuk be, mivel fényre van szükségük a csírázáshoz.

Megosztás a Facebook-on
Caryophyllaceae (szegfűfélék) > szálkás zöldhúr
2
Szálkás Zöldhúr

Színváltozatok

Fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A