Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Téli Bangita

(Viburnum tinus)

Gömbölyded formájú, sűrűn bokros örökzöld cserje, mely enyhébb teleken akár már december végén bontogatja virágait. A téli bangita azon kevés örökzöld bangita fajok közé tartozik, melyek hazánkban is képesek áttelelni a szabadban, feltéve, hogy kellően védett fekvésbe ültetjük. Ez a fényes, sötétzöld színű lombozattal rendelkező dísznövény apró csillag alakú virágokból álló hófehér virággömbökkel díszít, melyek azonban a tél nagy részében bimbós állapotukban maradnak, de a bimbók mályvarózsaszín színüknél fogva nem kevésbé dekoratívak. A gömb alakú virágzatok, melyek leginkább kora tavasztól nyílnak, az erős, pirosas hajtások végén jelennek meg. Mivel 2,5 m-nél ritkábban nő magasabbra, kisebb előkertekbe is ültethető, tarka levelű változatai (pl. a 'Variegatum') pedig egész évben díszítik a kertet.
Csakúgy, mint más bangiták, a téli bangita sem képes az önmegtermékenyítésre, így több különböző változatra van szükség a megtermékenyítéshez, s ez által a termések megjelenéséhez. A cserje metálkék színű termései mutatósak, de egyben enyhén mérgezőek is, hazánk éghajlatán azonban amúgy is csak ritkán és kis számban fejlődnek ki.

Gondozása


A téli bangita jó vízáteresztő képességű, közepesen tápanyagdús, humuszban gazdag talajt, valamint védett, a reggeli napsütéstől mentes fekvést igényel. Mivel enyhén fagyérzékeny, hideg teleken nem árt a tövét lombtakarással védeni. Tavasszal csak a fagykárt szenvedett hajtásokat kell levágni róla. A levéltetvek és pajzstetvek időnként károsíthatják, de levélfoltosodás is előfordulhat.

Szaporítása


Félfás dugványokkal.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

A A